19 november 2012
Katendrecht krijgt eigen scharrelvarkens
Op een braakliggend terrein op Katendrecht gaan twee biggetjes opgroeien tot vette varkens. Initiatiefnemers Sjef Meijman en Elles Kiers hebben groen licht voor Varkenshuis Rotterdam, maakten zij vandaag bekend op Facebook. Buurtbewoners gaan de dieren voeren.
De twee biggen zijn volbloed Bentheimers en komen van kinderboerderij De Kooi uit IJsselmonde. Ze mogen een jaar lang wroeten op een braakliggend terrein naast Kaap Belvedere op Katendrecht. ‘Dit ras is bijna uitgestorven’, zegt Elles Kiers. ‘Bonte Bentheimers groeien erg traag en zetten veel vet aan. Daardoor zijn ze niet geschikt voor de vleesindustrie, want dat moet allemaal mager vlees zijn, en raken ze uit de gratie.’
De initiatiefnemers willen met het project eetbaar afval uit de buurt ter plekke omzetten in lokaal geproduceerd scharrelvlees. Buurtbewoners zijn benoemd tot hulpboer en krijgen een emmertje voor hun groenteafval. De varkens eten onder meer fruitresten, groenten, gekookte aardappels, brood, pasta en zelfs yoghurt en melk. Ze houden niet van prei, rauwe uien en knoflook en teveel zout en suiker is slecht voor de dieren.
Op het terrein komt ook een varkenshuis met een stal én een ruimte voor mensen om samen te komen, te eten en de interactie aan te gaan met de dieren. De bouw start in december en de varkens komen in januari. Na een jaar worden de beesten geslacht en gaat het vlees naar de hulpboeren. Het terrein is uiteindelijk bestemd voor woningbouw.
Bekijk hier een filmpje.
15 november 2012
Hotspot Hutspot opent tweede restaurant
Het duurzame restaurant Hotspot Hutspot uit Lombardijen opent waarschijnlijk in januari een tweede vestiging aan de Asserweg in Schiebroek. Mogelijk volgt daarna een derde restaurant in Feijenoord.
Hotspot Hutspot is in mei dit jaar geopend in een voormalig winkelpand aan de Dumasstraat en werkt lokaal, duurzaam en sociaal. De biologische groenten komen uit de Menandertuin in Lombardijen en worden onder begeleiding van een kok door kinderen klaargemaakt. Bij het restaurantje werken één projectleider, drie jongeren via een reïntegratietraject, een arbeidsongeschikte chefkok en stagiaires van Zadkine. In totaal koken zo’n zestig buurtkinderen in wisselende samenstelling menu’s die voor zeven euro worden verkocht aan de gasten. Woningcorporatie Havensteder financiert het project, maar projectleider Bob Richters denkt in 2014 zonder subsidie te kunnen draaien.
De tweede vestiging in Schiebroek wordt straks gerund door één van de drie reïntegratiejongeren. ‘Ik ben Patrick nu aan het trainen om leiding te geven’, zegt Richters. Het nieuwe restaurant komt in een pand van Woningcorporatie Vestia en zal de groenten ook van dichtbij halen, namelijk uit de buurttuin van Caroline Zeevat in Schiebroek.
Hotspot Hutspot staat op restaurantsite Iens op plek 18 van ruim achthonderd restaurants in Rotterdam en krijgt van bezoekers gemiddeld een 8,5. ‘Dat komt natuurlijk deels door de beleving, omdat buurtkinderen de maaltijd maken’, zegt Richters. ‘En we serveren een hoogwaardig product en geen goede doelenmaaltijd zoals bij het Leger des Heils of bij Resto van Harte. Wij zijn echt een eethuisje. En we zitten regelmatig helemaal vol.’
10 november 2012
Carrotmob voert actie tegen Telefoongids
Carrotmob roept mensen op om hun ongevraagde telefoongids terug te sturen naar DTG, de uitgever van de gids. In Nederland worden jaarlijks zeven miljoen telefoongidsen gedrukt oftewel een half procent van het totale Nederlandse papierverbruik.
Het bedrijf achter de telefoongids annex de gouden gids negeert standaard alle ja-nee-stickers, maar biedt wel de mogelijkheid om de gids op te zeggen. Opzeggers ontvangen vervolgens toch de gids, omdat bezorgers geen lijsten meekrijgen en de gids dus in alle brievenbussen proppen. Consumenten die daarover klagen wordt aangeboden om de gids te laten ophalen door een medewerker van DTG, die de gids vervolgens weggooit bij het oud papier.
'DTG gaat stug dor met het bezorgen van dikke pakken reclamedrukwerk waar geen mens op zit te wachten. Er is geen ontkomen aan', zegt Ivo Rodermans. Omdat DTG brievenbusstickers negeert en het opzegsysteem niet goed werkt, vindt Carrotmob het tijd om DTG in de portemonnee te raken. 'Dat is de enige manier om dit bedrijf op de knieën te dwingen.'
Carrotmob hoopt dat mensen de gids massaal op kosten van DTG terugsturen naar het antwoordnummer, dat achterin de gids vermeld staat. 'DTG weigert al jaren om het systeem van bezorging om te draaien, dus alleen gidsen te bezorgen bij mensen die daar zelf om vragen. Consumenten hebben de macht om de kosten voor het huidige systeem zo te verhogen voor DTG, dat het business model niet meer werkt en zij wel moeten overstappen op een zogenoemd opt-insysteem. Dat bespaart een groot bos.'
Update: Een woordvoerder van de Telefoongids zegt in een reactie dat ja-nee-stickers door DTG genegeerd mogen worden, omdat juridisch gezien de gids geen reclame is. Een opt-insysteem invoeren zou volgens DTG 'te ingewikkeld' zijn. Opmerkelijk, want zo'n opt-insysteem bestaat wel al (op proef) voor mensen met een nee-nee-sticker. Zij krijgen een kaartje door de bus waarmee ze kunnen aangeven de gids wel of niet te willen ontvangen. Ook mensen met een nee-nee-sticker die zich eerder al hebben afgemeld voor de Telefoongids ontvangen het kaartje.
30 oktober 2012
De Krat komt naar Rotterdam
Vers, van dichtbij, duurzaam en zonder tussenhandel. 'De Krat' wil ook in Rotterdam biologische voedselpakketten gaan thuisbezorgen. Het bedrijf gaat van start als Rotterdammers opgeteld voor een bedrag van 10.000 euro aan proefabonnementen hebben afgesloten.
De Krat is in november 2010 opgericht door Eefje Brugman en heeft nu 1.600 abonnees in Noord-Holland, Utrecht en delen van Flevoland en Zuid-Holland. Het is de vraag of het bedrijf voldoende klanten kan werven in Rotterdam. De Krat is namelijk niet het eerste bedrijf dat duurzame voedselpakketten levert. Ook Van Eigen Erf, de Streekbox en Bio aan Huis brengen pakketten rond in de Maasstad. Daarnaast bieden Odin, Van Haver tot Gort en Mijn Biowinkel biologische producten aan, die op afhaalpunten opgehaald kunnen worden.
In het pakket van De Krat zitten acht groenten van het seizoen, een brood, vlees of vis en een delicatesse. Er is ook een vegetarisch krat. De producten komen uit de randstad en zijn veelal biologisch. Een proefabonnement van vier kratten kost voor twee personen ruim 120 euro, maar om de concurrentie de loef af te steken krijgen Rotterdammers die vijf andere abonnees werven één kratje gratis. Bij tien geworven abonnees is het proefabonnement zelfs volledig kosteloos.
Lees meer via deze link.
22 oktober 2012
Veganistische gebakwinkel op Binnenweg
Rotterdam krijgt er weer een nieuwe duurzame winkel bij. Op zaterdag 1 december opent Heavenly Cupcakes. De winkel op de Nieuwe Binnenweg verkoopt veganistische scones, taarten, quiches en natuurlijk cupcakes.
De winkel van moeder Jessica Stirler en haar dochter Rebecca komt naast supermarkt Ekoplaza. In plaats van eieren, melk en roomboter gebruiken de dames bijvoorbeeld sojamelk, appelcider en tofu als ingrediënt. 'Behalve dat het heel erg lekker is heeft vega-gebak nog een voordeel: het is beter voor het milieu', schrijven de vrouwen op hun blog. 'Bij vervanging van dierlijke producten door plantaardige is twee tot twintig keer minder landbouwgrond nodig, afhankelijk van het product.'
In de patisserie komen ook een paar tafels met stoelen, zodat mensen ter plekke een gebakje kunnen eten. Heavenly Cupcakes verkoopt geen alcohol, maar wel verse koffie en thee, eventueel met sojamelk. Klanten kunnen ook een grote bestelling plaatsen voor feesten en recepties. Moeder en dochter leveren daarnaast high tea aan huis.
17 oktober 2012
Vernieuwd restaurant Spirit groot succes
Het vernieuwde vegetarisch en biologische restaurant Spirit is een groot succes. De openingstijden zijn verruimd, de zaak is flink groter en het menu is aangepast.
Spirit zit in de Groene Passage. Door het vertrek van boekwinkel Himalaya kon Spirit uitbreiden. Ook is de Wereldwinkel verhuisd naar de benedenverdieping van het duurzame winkelcentrum en is een doorsteek gemaakt naar woon- winkel Van Binnen. In september is het vernieuwde restaurant geopend.
Spirit werkt uitsluitend met biologische en vegetarische ingrediënten van het seizoen. Gasten kunnen bij een groot buffet zelf hun maaltijd samenstellen en bepalen dus zelf hoeveel zij opscheppen en betalen (afrekenen gaat op basis van gewicht). Voor de patisserie gebruiken de koks agavesiroop of rijststroop in plaats van suiker. Dat is gezonder.
De formule is niet veranderd, maar wel de inrichting, het vloeroppervlak, de dagverse gerechten en de openingstijden. Gasten kunnen nu van 8.00 in de ochtend tot 23.00 in de avond terecht voor ontbijt, lunch en diner. Bij Spirit werken zo'n tien mensen. De Groene Passage verkoopt overigens ook nog steeds boeken, maar nu op de eerste verdieping, bij Labyrint.
Bekijk ook de nieuwe website van Spirit.
14 oktober 2012
Watt Nou drie keer zo groot
De energiebesparingswinkel Watt Nou verhuist nog voor de kerst naar een nieuw pand aan de Nieuwe Binnenweg 190. De nieuwe winkel is drie keer zo groot en ligt op een steenworp afstand van de winkelruimte waar Derk van Mameren drie jaar geleden begon.
Watt Nou verkoopt een ruim assortiment aan zuinige led-lampen, armaturen snoeren en gadgets waarmee je energie kunt besparen. Het bedrijf geeft ook advies aan bedrijven en winkeliers over verlichting en is inzamelpunt voor oude spaarlampen, PL-lampen, TL-buizen en gasontladingslampen.
Carrotmob Rotterdam organiseerde in juni 2010 een eendaagse kopersactie bij de winkel. Dat leidde destijds tot een extra omzet van enkele honderden euro's. Eigenaar Derk van Mameren ontving in datzelfde jaar ook een groen lintje uit handen van GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Het raadslid prees het initiatief van Derk van Mameren toen als 'slim ondernemerschap, gecombineerd met maatschappelijke relevantie'.
Inmiddels staan er zeven mensen op de loonlijst. Na de verhuizing groeit Watt Nou verder en breidt Van Mameren ook het assortiment uit.
8 oktober 2012
Bewoners gaan zelf stroom opwekken
Bewoners in Rotterdam Noord gaan zelf hun stroom opwekken. De nieuwe Vereniging Blijstroom wil collectief duurzame energie inkopen en met de winst die dat oplevert lokaal energie opwekken. Media 2013 moet de energielevering starten.
Het initiatief is afgelopen weekend gelanceerd tijdens een duurzame markt op het Eudokiaplein in Rotterdam. Wethouder Alexandra van Huffelen heeft toegezegd dat de vereniging de daken van gemeentelijke gebouwen mag gebruiken voor het opwekken van zonne-energie voor de wijkbewoners.
Lid worden van devereniging is vooralsnog gratis en zonder verplichtingen. Pas als daadwerkelijk samen energie wordt bespaard, opgewekt en ingekocht kunnen aspirant-leden hun lidmaatschap omzetten naar een coöperatief lidmaatschap. Leden krijgen ook zeggenschap over de besteding van de winst en over investeringen. Blijstroom heeft ruim zestig leden en gaat echt van start bij vijfhonderd deelnemers.
7 oktober 2012
Marqt opent supermarkt in Hillegersberg
Marqt opent al dit najaar een tweede winkel in Rotterdam. De eerste vestiging van de luxe duurzame supermarktketen komt aan de Binnenrotte en opent binnenkort de deuren. De tweede winkel komt in het centrum van Hillegersberg aan de Bergse Dorpstraat.
In augustus maakte Carrotmob bekend dat de duurzame supermarktformule Marqt haar eerste Rotterdamse winkel opent aan de noordzijde van de Binnenrotte, op een steenworp afstand van De Meent. Dit filiaal opent op 18 oktober. Inmiddels is ook het huurcontract voor de tweede winkel getekend.
Marqt heeft nu vier supermarkten in Nederland: twee in Amsterdam, één in Haarlem en één in Den Haag. Het bedrijf heeft 200 medewerkers, 25.000 klanten per week en boekte in 2011 een omzetstijging van 30 procent. De winkels hebben een uitgebreid vers-assortiment en in tegenstelling tot de meeste biologische supermarkten verkoopt Marqt een ruime selectie aan kant-en-klaarmaaltijden, salades en vers geperst sap.
25 augustus 2012
'Uit je Eigen Stad' opent restaurant
De Rotterdamse stadsboerderij Uit je Eigen Stad opent op 22 september een restaurant en winkel op het terrein aan de Marconistraat. Het land en de plantenkas staan al vol met verse groenten en de verkoop aan klanten is op zaterdagen op kleine schaal begonnen.
Het restaurant en de winkel zijn bijna klaar. Ook komt er een binnenterras in de aangrenzende plangtenkas. Buiten bouwen de initiatiefnemers nog extra kassen om het seizoen iets te verlengen. Niet alle ingrediënten van de kok komen straks overigens van eigen land, maar wel bij voorkeur uit Rotterdam en omgeving.
Het binnenhalen van de eerste oogst is inmiddels begonnen. De 'boeren' leveren hun dagverse groenten aan onder meer restaurant Van de Boer in Delfshaven en aan de winkel Buiten aan de Nieuwe Binnenweg. Inwoners kunnen nu op zaterdagen tussen 11.00 en 14.00 uur biologische groenten kopen.
De stadsboerderij is opgericht door Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede. Het drietal wil de productie van voedsel dichterbij de consumenten brengen. Begin dit jaar greep de boerderij nog naast een subsidie van vier miljoen euro van de gemeente Rotterdam. Inwoners van de stad mochten stemmen op één van de Stadsinitiatieven en kozen overtuigend voor de Luchtsingel, een ander initiatief. Uit je Eigen Stad heeft de locatie op de Marconistrip zonder subsidie kunnen ontwikkelen, maar verdere uitbreiding naar andere plekken kan voorlopig niet door het mislopen van de subsidie.
22 augustus 2012
JAS Organic Outlet sluit definitief
De biologische kledingwinkel JAS sluit binnen twee weken definitief de deuren. Eigenaar Jasper Dierx vraagt na het weekeinde faillissement aan.
JAS dreigde vorig jaar al op de fles te gaan, maar werd gered door een gulle investeerder. De enige volledig biologische kledingwinkel van Rotterdam heeft zich daarna toegelegd op het verkopen van restpartijen van diverse fabrikanten tegen fikse kortingen. Deze Outlet-formule sloeg volgens Dierx goed aan. 'Alleen voor de winkel van Jas nog niet goed genoeg om ook de betalingsachterstanden in te lopen die we al hadden', zegt hij. 'Dat gaat ons nu dus opbreken. Hadden we de nieuwe formule op nul begonnen had er niks aan de hand geweest.'
Ivo Rodermans van het duurzame consumentenplatform Carrotmob vindt de sluiting van de winkel heel spijtig. 'In Rotterdam is zeker markt voor een winkel met duurzame kleding. Je ziet dat de omzet van gifvrije producten in alle segmenten jaar in jaar uit stijgt, ondanks de recessie. Ook JAS draaide goed, maar de winkel heeft helaas één slecht seizoen gehad en daardoor teveel schuld opgebouwd. Laten we hopen dat het gat dat JAS achterlaat snel wordt opgevuld.'
13 augustus 2012
Marqt opent winkel in Rotterdam
De Nederlandse supermarktformule Marqt opent in het najaar een filiaal aan de Rotterdamse Binnenrotte. De winkel verkoopt veel regionale versproducten en alleen groenten en fruit van het seizoen, veelal biologisch. Marqt heeft momenteel vier winkels; twee in Amsterdam en één in Den Haag en in Haarlem.
De eerste winkel van Marqt is ruim vier jaar geleden geopend aan de Amsterdamse Overtoom. De prijzen liggen volgens het bedrijf inmiddels dertig procent lager dan bij de opening. Sommige producten zijn zelfs goedkoper dan in een reguliere supermarkt, omdat ze direct uit de streek komen en er geen sprake is van tussenhandel.
De supermarkt biedt een compleet boodschappenpakket en verkoopt veel versproducten die in andere biologische supermarkten niet te koop zijn, zoals maaltijdsalades en verse vis. Marqt wil komend jaar doorgroeien naar veertien winkels en aast op een tweede vestiging in Rotterdam. Het is nog onduidelijk waar die tweede winkel komt.
De nieuwe winkel aan de Pompenburg-zijde van de Binnenrotte ligt op een steenworp afstand van de Groene Passage en is daarmee een serieuze concurrent voor de Gimsel. Vorig jaar zette ook het snelgroeiende Ekoplaza voet aan Rotterdamse bodem met een hippe supermarkt aan de Nieuwe Binnenweg.
Abonneren op:
Posts (Atom)