19 november 2012

Katendrecht krijgt eigen scharrelvarkens

Op een braakliggend terrein op Katendrecht gaan twee biggetjes opgroeien tot vette varkens. Initiatiefnemers Sjef Meijman en Elles Kiers hebben groen licht voor Varkenshuis Rotterdam, maakten zij vandaag bekend op Facebook. Buurtbewoners gaan de dieren voeren.

De twee biggen zijn volbloed Bentheimers en komen van kinderboerderij De Kooi uit IJsselmonde. Ze mogen een jaar lang wroeten op een braakliggend terrein naast Kaap Belvedere op Katendrecht. ‘Dit ras is bijna uitgestorven’, zegt Elles Kiers. ‘Bonte Bentheimers groeien erg traag en zetten veel vet aan. Daardoor zijn ze niet geschikt voor de vleesindustrie, want dat moet allemaal mager vlees zijn, en raken ze uit de gratie.’

De initiatiefnemers willen met het project eetbaar afval uit de buurt ter plekke omzetten in lokaal geproduceerd scharrelvlees. Buurtbewoners zijn benoemd tot hulpboer en krijgen een emmertje voor hun groenteafval. De varkens eten onder meer fruitresten, groenten, gekookte aardappels, brood, pasta en zelfs yoghurt en melk. Ze houden niet van prei, rauwe uien en knoflook en teveel zout en suiker is slecht voor de dieren.

Op het terrein komt ook een varkenshuis met een stal én een ruimte voor mensen om samen te komen, te eten en de interactie aan te gaan met de dieren. De bouw start in december en de varkens komen in januari. Na een jaar worden de beesten geslacht en gaat het vlees naar de hulpboeren. Het terrein is uiteindelijk bestemd voor woningbouw.

Bekijk hier een filmpje.