10 november 2012

Carrotmob voert actie tegen Telefoongids

Carrotmob roept mensen op om hun ongevraagde telefoongids terug te sturen naar DTG, de uitgever van de gids. In Nederland worden jaarlijks zeven miljoen telefoongidsen gedrukt oftewel een half procent van het totale Nederlandse papierverbruik.

Het bedrijf achter de telefoongids annex de gouden gids negeert standaard alle ja-nee-stickers, maar biedt wel de mogelijkheid om de gids op te zeggen. Opzeggers ontvangen vervolgens toch de gids, omdat bezorgers geen lijsten meekrijgen en de gids dus in alle brievenbussen proppen. Consumenten die daarover klagen wordt aangeboden om de gids te laten ophalen door een medewerker van DTG, die de gids vervolgens weggooit bij het oud papier.

'DTG gaat stug dor met het bezorgen van dikke pakken reclamedrukwerk waar geen mens op zit te wachten. Er is geen ontkomen aan', zegt Ivo Rodermans. Omdat DTG brievenbusstickers negeert en het opzegsysteem niet goed werkt, vindt Carrotmob het tijd om DTG in de portemonnee te raken. 'Dat is de enige manier om dit bedrijf op de knieƫn te dwingen.'

Carrotmob hoopt dat mensen de gids massaal op kosten van DTG terugsturen naar het antwoordnummer, dat achterin de gids vermeld staat. 'DTG weigert al jaren om het systeem van bezorging om te draaien, dus alleen gidsen te bezorgen bij mensen die daar zelf om vragen. Consumenten hebben de macht om de kosten voor het huidige systeem zo te verhogen voor DTG, dat het business model niet meer werkt en zij wel moeten overstappen op een zogenoemd opt-insysteem. Dat bespaart een groot bos.'

Update: Een woordvoerder van de Telefoongids zegt in een reactie dat ja-nee-stickers door DTG genegeerd mogen worden, omdat juridisch gezien de gids geen reclame is. Een opt-insysteem invoeren zou volgens DTG 'te ingewikkeld' zijn. Opmerkelijk, want zo'n opt-insysteem bestaat wel al (op proef) voor mensen met een nee-nee-sticker. Zij krijgen een kaartje door de bus waarmee ze kunnen aangeven de gids wel of niet te willen ontvangen. Ook mensen met een nee-nee-sticker die zich eerder al hebben afgemeld voor de Telefoongids ontvangen het kaartje.