11 oktober 2010

Inwoners doen oproep om energie te besparen

Meer dan honderdvijftig Rotterdammers hebben afgelopen zondag samen het getal 350 gevormd op het Schouwburgplein. De mobbers vragen met deze actie aandacht voor het terugdringen van het aandeel CO2 in de atmosfeer. Nu is dat met 392 deeltjes per miljoen veel te hoog.

Het broeikasgas CO2 komt vrij bij de productie van energie, maar bijvoorbeeld ook door autorijden, vliegen en de productie van vlees. ,,We willen mensen oproepen om tenminste tien procent energie te besparen. Dat is voor iedereen makkelijk te doen en je hoeft je leven niet drastisch te veranderen”, zegt organisator Joost Walda. ,,Denk aan vloerisolatie in je huis of aan vaker gezond eten, zonder vlees. Klimaatbewust leven bespaart niet alleen geld, omdat je energierekening omlaag gaat, je leeft ook nog eens gezonder en een goed geïsoleerd huis is comfortabeler in de winter.”



Carrotmob wil met de actie klimaatvriendelijk leven promoten. Volgens Joost Walda snijdt het mes aan twee kanten. ,,Je eigen leven gaat erop vooruit en je doet tegelijk iets voor de toekomst van de aarde en je kinderen. Zelfs de invloedrijke klimaatscepticus Bjorn Lomborg vindt inmiddels, net als vrijwel alle wetenschappers op aarde, dat het aanpakken van klimaatverandering het allerbelangrijkste is om te doen.”

De Rotterdammers willen met hun actie op het Schouwburgplein duidelijk maken dat de uitstoot van broeikasgassen te ver is doorgeschoten. Volgens hen zouden mensen niet langer moeten wachten op de overheid. ,,De tekenen van klimaatverandering worden steeds heviger zichtbaar. Stormen worden verwoestender, parasieten rukken op en ruïneren onze bomen. De voedselproductie wordt bedreigd, landen overstromen en drinkwateroorlogen liggen in het verschiet”, aldus Walda. ,,Als je dat onheil nog kunt keren door wat vaker vegetarisch te eten, dichtbij je werk te gaan wonen en in Zuid-Frankrijk aan het strand te liggen in plaats van in India, ben je nog steeds een gelukkig mens. Of eigenlijk; een gelukkiger mens.”