17 mei 2013
Nieuwe winkel FIJN sluit de deuren
Morgen opent aan de Nieuwe Binnenweg 82 de duurzame winkel Fijn. Eén ding is zeker; deze nieuwe winkel sluit over twee weken alweer de deuren. De initiatiefnemers, twee webshops, willen in de pop-up store in gesprek komen met klanten.
Fair Fabrics en Tulsi Crafts willen direct contact met klanten en met ze praten en discussiëren. 'We vinden het interessant om te horen wat klanten belangrijk vinden binnen eerlijke en duurzame initiatieven', zeggen de initiatiefnemers. 'We organiseren daarom ook debatten met gespecialiseerde en aansprekende gasten tijdens de twee weken dat de pop-up store open is. Onderwerpen zijn ambacht, duurzame mode en fair trade.'
Beide webwinkels verkopen onder meer duurzame en eerlijke kussens, dekens en andere textiel voor huisinrichting. Ook zijn sieraden te koop. Voor de gelegenheid is er onder meer ook kleding van Sena Eco Couture, design van Studio Hergebruik en koffie van Evermore te koop.
18 april 2013
Nieuwe stadstuinwinkel vervangt Hubshop
De Hubshop aan de Nieuwe Binnenweg heeft onlangs plaatsgemaakt voor 'Stek'. Deze stadstuinwinkel wordt beurtelings gerund door zes zelfstandig ondernemers en verkoopt zoveel als mogelijk biologische planten, zaden en aanverwante tuinspullen. Ook is er biologische tuinaarde te koop.
Het assortiment wordt de komende tijd nog verder uitgebreid. Klanten kunnen ook een tuinontwerp laten maken, hun zomerplanten laten overwinteren of hun plantjes achterlaten tijdens vakanties. Verder willen de ondernemers workshops, lezingen en cursussen geven over tuinieren en groen in de stad en zijn er plannen voor exposities en bijvoorbeeld stekjesruilmiddagen.
De mensen die de winkel draaiende houden bieden diverse diensten aan op gebied van groen in de stad. Het zijn ZZP-ers met een eigen draaiende zaak, die het leuk vinden om één dag in de week in de winkel te staan. Zij zijn enthousiast over tuinieren en delen graag hun kennis.
Stek zit vlakbij supermarkt Ekoplaza en schuin tegenover de nieuwe winkel van Watt Nou, aan de Nieuwe Binnenweg 195b.
5 april 2013
Rotterdam wil groen themapark
Als het aan de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus ligt kunnen consumenten in de toekomst producten uitproberen op een duurzaam themapark. Zo moet het mensen makkelijker worden gemaakt om te besluiten over de aanschaf van zonnepanelen, een kleine windmolen of een elektrische auto.
Hoe het themapark er precies uit komt te zien, is nog onbekend. Maar het wordt volgens de wethouder in ieder geval een soort winkelboulevard. Duurzame ondernemers kunnen er een concept-store openen waar consumenten zelf producten mogen testen en informatie kunnen krijgen over duurzaam leven.
Volgens Karakus zijn groene ondernemers nu nog onzichtbaar, weggestopt op anonieme bedrijventerreinen en bovendien te verspreid gehuisvest, waardoor groene consumenten in de praktijk zijn aangewezen op internet en de gemiddelde klant niet in aanraking komt met groene producten. Voor een doorbraak bij het brede publiek is een bundeling van winkels op één goed bereikbare plek daarom cruciaal, denkt hij.
‘Een duurzame boulevard waar je producten kunt beleven zou uniek zijn in Nederland en voorzien in een behoefte’, zegt Karakus. ‘Als ik een nieuwe badkamer wil uitzoeken, ga ik ook graag naar één plek met meerdere aanbieders, zodat ik kan vergelijken en onderzoek kan doen naar de mogelijkheden. Dat geldt zeker voor ingewikkelde producten voor het opwekken van energie. Die bestel je niet even tussendoor op internet.’
Karakus wil het themapark ontwikkelen op een braakliggend terrein bij metrostation Capelsebrug, op de grens met Capelle aan den IJssel en goed te bereiken met auto en openbaar vervoer. Maar de locatie is nog geen uitgemaakte zaak. Het stadsbestuur van Capelle wil er liever een bioscoopcomplex laten verrijzen. ‘We houden meerdere opties open om dit gebied in samenwerking met Rotterdam te ontwikkelen’, aldus woordvoerder Thomas Heesters diplomatiek. ‘Voor Capelle is duurzame bedrijvigheid er daar één van.’
20 maart 2013
Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen breidt uit
Het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen heeft een nieuw huurcontract getekend voor de komende tien jaar en gaat bovendien flink uitbreiden. In de historische loods op de RDM Campus laten ongeveer 250 bedrijven hun innovatieve producten zien aan architecten, bouwers en ontwikkelaars.
Maurice van der Meer, oprichter en directeur van het Innovatiecentrum, heeft grootste plannen op de huidige locatie nabij Heijplaat. De oppervlakte neemt binnenkort toe met dertig procent en er komt een grote glazen pui in de loods. ‘We vergroten daarmee de allure en we gaan vanaf dat moment ook andere bedrijven ruimte aanbieden, zodat zij op één vloer binnen één one-stop-shopmodel in contact kunnen komen met klanten.'
Het centrum richt zich nu nog vooral op andere bedrijven, maar dat gaat veranderen. Ook consumenten, woningbouwverenigingen en scholen moeten in aanraking worden gebracht met duurzaam bouwen. 'Ook willen we de boer op, bijvoorbeeld met een vestiging in het centrum van Rotterdam, zodat we voor consumenten beter te bereiken zijn. We zoeken daarnaast nadrukkelijk bewoners op in buurtcentra en bij vve-vergaderingen.’
Abonneren op:
Posts (Atom)