25 augustus 2012

'Uit je Eigen Stad' opent restaurant

De Rotterdamse stadsboerderij Uit je Eigen Stad opent op 22 september een restaurant en winkel op het terrein aan de Marconistraat. Het land en de plantenkas staan al vol met verse groenten en de verkoop aan klanten is op zaterdagen op kleine schaal begonnen.

Het restaurant en de winkel zijn bijna klaar. Ook komt er een binnenterras in de aangrenzende plangtenkas. Buiten bouwen de initiatiefnemers nog extra kassen om het seizoen iets te verlengen. Niet alle ingrediënten van de kok komen straks overigens van eigen land, maar wel bij voorkeur uit Rotterdam en omgeving.

Het binnenhalen van de eerste oogst is inmiddels begonnen. De 'boeren' leveren hun dagverse groenten aan onder meer restaurant Van de Boer in Delfshaven en aan de winkel Buiten aan de Nieuwe Binnenweg. Inwoners kunnen nu op zaterdagen tussen 11.00 en 14.00 uur biologische groenten kopen.

De stadsboerderij is opgericht door Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede. Het drietal wil de productie van voedsel dichterbij de consumenten brengen. Begin dit jaar greep de boerderij nog naast een subsidie van vier miljoen euro van de gemeente Rotterdam. Inwoners van de stad mochten stemmen op één van de Stadsinitiatieven en kozen overtuigend voor de Luchtsingel, een ander initiatief. Uit je Eigen Stad heeft de locatie op de Marconistrip zonder subsidie kunnen ontwikkelen, maar verdere uitbreiding naar andere plekken kan voorlopig niet door het mislopen van de subsidie.